Jókai Mór Diákkör

524427_469291129810259_1503200806_nA Jókai Mór Diákkör, azaz a JóMóD története 2012 késő őszén vette kezdetét. Komáromban kicsi, de egy annál eltökéltebb csapat ekkor döntött úgy, hogy megvalósítja régóta dédelgetett tervét. Látva a különféle városokban működő egyetemi diákklubokat úgy vélték, Komárom is megérett már rá, hogy rendelkezzen valami hozzájuk hasonlóval. Munkájukkal arra törekszenek, hogy felpezsdítsék a komáromi diák- és közéletet, kiemelten foglalkoznak névadójuk, Jókai Mór hagyatékával, valamint kötelességüknek érzik, hogy kiálljanak olyan kezdeményezések mellett, amelyek a JóMóD által is fontosnak tartott értékeket képviselnek. Diákkörük rendezvényeinek elsődleges célközönsége a komáromi egyetemistákon kívül minden Komáromban tanuló és komáromi illetőségű jelenlegi és volt diák.

2013 tavaszán, amikor csatlakozási szándékkal fordultak a Diákhálózathoz, a tagszervezetek bizalmat szavaztak nekik. Ettől kezdve saját rendezvényeik folyamatosan bővülő palettáját (bulik, borkóstolók, beszélgető estek, kiállítások) közös „DH-s” akciókkal is színesítik.

Honlap: www.jomod.sk

Kazinczy Ferenc Diákklub

10369881_744496395644142_6108516610458235148_nA Kazinczy Ferenc Diákklub 1969 őszén alakult. Célja a morva fővárosban tanuló magyar főiskolások, egyetemisták összefogása, közös programok szervezése. A jelenleg több mint 200 tagot számláló klub tagbázisának túlnyomó része felvidéki magyar diák, de van néhány csehországi és magyarországi tagunk is.
A KAFEDIK megalakulásától kezdve szorosan együttműködik a prágai Ady Endre Diákkörrel és további magyar diákszervezetekkel (információ- és tapasztalatcsere, közös rendezvények, egymás rendezvényeinek látogatása, stb.). Klubunk egyik alapító tagszervezete a csehországi és szlovákiai magyar egyetemistákat tömörítő Diákhálózatnak. Számos közös, elsősorban kulturális programot szervezünk a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének brünni szervezetével is.
Klubunk rendszertelenül megjelenő lapja a Sárga Szamár, melyben beszámolunk a klub berkeiben történt eseményekről, kocsmát, filmet, múzeumot, koleszos recepteket ajánlunk, de tájékoztatunk a partnerszervezeteink háza táján történő fontos mozzanatokról is.

Honlap: http://kafedik.net/