A célkitűzések megvalósult tevékenységei

A projekt elején célul tűztük ki, hogy elkészítjük az alább megnevezett alternatív energiás eszközöket. Ezzel nem csak bizonyos mítoszokat kívántunk eloszlatni, amik ezeknek az eszközöknek a használata körül keringenek, hanem a rentábilitással és összeállítással kapcsolatban is újító eredményeket kívántunk bemutatni.

Szélgép és napelemes bemutató szettel mobilisan be tudjuk mutatni bármilyen további rendezvényünkön ezeknek az energia forrásoknak működését, hatékonyságát. Nemcsak nekünk nyújt információkat, hanem ezt másokkal is meg tudjuk osztani, ami számunkra nagy eredmény.

Napaszaló és sörkollektor megépítésével el tudjuk oszlatni ezeknek az alternatív energiás eszközöknek a kérdőjeleit, ugyanis mi már megépítettük, mi már használtuk, így egy igazi megtekinthető példával szolgálunk.

Komposztkazán megépítésévelelkezdődhetett egy téli kísérlet, mellyel egy a Közösség tulajdonában lévő polikarbonát sátrat próbálunk vele felfűteni és benne növényeket kinevelni. A kísérlet egész télen zajlik és jelentősebb hatást még nem tudott mutatni a projekt lezártáig.

Kiadvánnyal kapcsolatos szöveg alkotással fejlődött fogalmazási késszségünk, és a terjesztés során számos új kapcsolattal ismerkedtünk meg, melyet később kamatoztathatunk.

A csapatépítő tréning segítségével olyan hasznos információkkal gazdagodtunk, melyeket a továbbiakban is tudunk hasznosítani. Valamint a csapatépítő és közösségfejlesztő feladatok segítségével egy barátságosabb és összetartóbb munkalégkör alakult ki, mely a Közösségünk számára mindenképpen nagy eredmény.

A projekt témaköre:

Az energiaügyi kihívások hatalmas próbatételt jelentenek Európa számára. Az energiaimporttól való függőség és a növekvő energiaárak csökkentik az energiaellátás megbízhatóságát és veszélyeztetik gazdaságunk egészét. Fontos döntéseket kell meghoznunk, hogy mérsékeljük a szennyezőanyag-kibocsátást és megfékezzük az éghajlatváltozást. Az elkövetkezendő években jelentős beruházásokra lesz szükség, hogy Európa energetikai infrastruktúráját a jövő kihívásaihoz igazítsuk. Az Európai Unió egyik jelentős szakpolitikája az energiapolitika.  Európa 202020 program kiemelten foglalkozik a megújuló energiák témakörével. A kezdeményezés célja, hogy egy bolognai rendszerből kilépő alap és mesterdiplomások el tudják sajátítani azon szakmai ismereteiket, melyek a gyakorlati jellegét adják a tanultaknak.  Ezt 2014 év során jól sikerült kialakítani, sikeresen alkalmazkodtunk a FLP ésd a választott témakörhöz a tévékeynségeinkkel.

Vállalkozószellem, újítás és kreativitás

A fiataloknak kevés esélyük van jó gyakorlati helyen tapasztalatot szerezni, a vállalkozói ambícióikat pedig nem élhetik ki eléggé. Ezt kiküszöbölve gyakornoki fogadóhellyé váltunk az Eszterházy Károly Főiskolán, így egy félévben akár 6 fiatalt is tudunk fogadni és feladatokkal ellátni. EVS küldő szervezetté váltunk, így akár külföldi partnerszervezeteinkhez is továbítani tudjuk a vállalkozó szellemű fiatalokat. Mivel bizonyították a projekt alatt, hogy a kreativitás és az akarat nem ismer lehetetlent, így mindenképp fejlődött szellemiségük. Ezzel a pontokkal ráadásul eredményesen elértük a Fiatalok Lendületben Program célkitűzéseit, mellyel felállt egy támogató rendszer és a vállalkozói készség fejlesztés a fiatalok bevonásával.

Szociális fejlődése

A visszajelzések alapján elmondható, hogy a fiatalok megtanultak csapatban és egyedül is dolgozni, bizonyos munkafolymaatoknál elengedhetetlen volt a közös munka, amely fejlesztette a társasági létüket. Az egyéni munkáikban személyesen tudtak fejlődni igényeik szerint. Abszolút pozitívan teljesítettek, minden várakozásnak eleget tettek. A kompetenciáik fejlődését a Youthpassban rögzítettük, és az önéletrajzukban is már feltüntetik ezt a projektet. A projekt alatt többször is figyelmet szenteltünk annak, hogy különböző forrásokat megfilgyejünk is kipróbáljuk a pályázati ötleteinket a témakörben. Így személyesfejlődésként tudjuk be azt is, hogy megtanultuk a forrásteremtési technikák alapját, a forrás figyelést. Pl: NCSSZI-IFJ, E+, V4, Norvég Civil Támogatási Alap