Alternatív Közös Energia2014. december 3-án lezártuk az “Alternatív Közös Energia” címú nemzeti ifjúsági kezdeményezés projektünket, melyet az Európai Unió Fiatalok lendületben Programja és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet támogatott.A mostani bejegyzésünkben rövid élmény beszámolót tartunk az elvégzett tevékenységeinkről:
Tavaszi blokk (Március – Április – Május)

A tavaszra tervezett feladataink nagy részét a gyűjtő- és kutatómunka, valamint a tervezett munkafolyamatok időbeli ütemezése tette ki. Első körben megismerkedtünk a megújuló energiaforrásokkal és azok alternatív felhasználási módjával egyéni és közösségi szinten.  Az egyes témaköröket felosztottuk egymás között és a feldolgozott témákat interaktív bemutatók segítségével prezentáltuk egymás számára. Igazán nagy örömet jelentett a felkészülés és tervezés időszaka, amely során rengeteg információt gyűjtöttünk össze az általunk elkészítendő alternatív energiát felhasználó szerkezetek elkészítéséről, a pontos munkafolyamatokról – tulajdonképpen az általunk választott téma szakértői lettünk!

Első néhány alkalommal abból a célból gyűltünk össze a Terragora Közösség irodájában, hogy megbeszéljük, hogy milyen sorrendben és módon készítsük el a tervezett megújuló energiát hasznosító szerkezeteket. Nagyon sok videót néztünk meg a népszerű videomegosztó portálon (YouTube), hogy eldönthessük, hogy mely szerkezetek készíthetők el a legegyszerűbben és legköltséghatékonyabban, illetve milyen anyagok felhasználásával készülnek. Megtörtént a feladatok felosztása. Hosszas kutatómunkát követően interaktív prezentációkkal készültünk egymás számára, hogy bemutassuk, hogyan lehet maximális hatékonysággal elkészíteni ezeket a szerkezeteket, valamint további praktikus ötleteket, felhasználási módokat is ismertettünk, ki-ki a választott témáját illetően. A többszöri műhelymunka során nagyon sok új információval gazdagodhattunk az Európai Uniós kezdeményezéseket és a megújuló energiás törekvéseket illetően is.

Miután kiválasztottuk azokat a terveket, amelyek alapján elkészítjük a megújulós szerkezeteinket, megkezdődött az elkészítési munkálatok folyamatainak leírása, pontos ütemterv készítése és a szerkezetekhez szükséges alapanyagok beszerzése.

Nyári blokk (Június – Július – Augusztus)

A nyári hónapok során végeztük a feladatok legizgalmasabb részét, vagyis a megújuló energiát felhasználó szerkezeteink elkészítését. A munka minden egyes fázisát nagyon élveztük; mindannyiunk számára nagy élmény volt, hogy a kezeink alól működő és nagyon hasznos szerkezetek kerülnek ki. Egyes esetekben a barkácsolás picit nehezebben ment, de az akadályokat sikeresen vettük, és nagyon büszkék voltunk magunkra, hogy minden munkafolyamatot egymást segítve, közösen teljesítettünk!

Első körben a sörkollektor és a napenergiás aszaló elkészítését tűztük ki célul, ez június-július folyamán le is zajlott. A napenergiás aszalónk esetében nem kellett csak az internetes anyagokra támaszkodnunk, hiszen egy helyi vállalkozó segítő útmutatásait követve viszonylag egyszerű volt a dolgunk. A vállalkozónál megtekinthettük az ő saját készítésű aszalóját, amely alapján mi is könnyen elkészíthettük a sajátunkat.

A sörkollektor esetében már a kreativitásunkat is kamatoztathattuk, ugyanis a közvetlen környezetünkből ez esetben nem állt előttünk példa. A sörkollektorhoz összesen 120 db sörösdobozt használtunk fel, amelyek összegyűjtésében egy főiskolai kollégiumi csoport volt segítségünkre. Mind a sörkollektor, mind a napkolektoros aszaló esetében az első adandó alkalommal teszteltük is ezeket. Nagy sikerélményt jelentett, hogy mindkét szerkezet megfelelően működött, a becsült hatásfoknál is jobb eredményeket értünk el a teszteken. A legnagyobb sikert az aszaló aratta, amely a megépítése óta szinte folyamatosan használatban volt – mindenki szeretett volna házilag aszalt gyümölcsöket, zöldségeket otthonra.

Augusztus hónapban a szélgép szettünk és a napelemes bemutató szettünk összeállítását végeztük el. A szerkezetek egyenesen Angliából lettek megrendelve, és mindannyian nagy érdeklődéssel követtük végig az összeállításukat és kipróbálásukat! A BiardSolarFolding 80W Solar Panel Kit típusú napelemes szett mindenki tetszését azonnal elnyerte, hiszen olyan, mint egy hatalmas méretű aktatáska (összecsukható, kézben hordozható – nagyon praktikus). A Biard ECO 500W WindTurbine Kit típusú szélgép szett felállítása egy picivel több munkát igényelt. Előzetesen már méréseket végzetünk, illetve eldöntöttük, hogy hová érdemes majd felállítani. Mivel egy 6 m magas szerkezetről van szó, nagyon fontos volt a megfelelő alap – betonozás –, hogy valóban biztonságosan felállíthassuk, valamint hogy a közvetlen környezetében se legyen semmilyen felsővezeték, fa stb. Az első szeles napunkon pedig végtelen örömmel töltött el bennünket a szélgépünk működése!

Augusztusban egy két napos csapatépítő tréningen is részt vettünk, amely Sarudon került megrendezésre. Jógyakorlat látogatás során alkalmunk nyílt megtekinteni egy napkollektoros strandfürdőt, a kiskörei vízerőművet, valamint egy helyi disznótelepet, ahol felmértük a hely biogáz potenciálját. A tervezett programok mellett jutott idő a szórakozásra is. A résztvevőkkel nap közben a strandon hűtöttük le magunkat, valamint egy biciklitúrára indultunk, délután pedig csapatépítő játékok segítségével ismertük meg jobban egymást és az Európai Uniót.

Őszi blokk (Szeptember – Október – November)

Az őszi hónapok alkalmával is változatos munkafolyamatokat végeztünk. Blogot, és honlap szöveganyagát szerkesztettük, valamint kiadványt és prezentációt is készítettünk! Az eltelt időszak eredményeinek összefoglalása, a közösen szerzett élmények és megvalósított programok felidézésében nagy örömünket leltük. Nagy gondot fordítottunk arra, hogy az elkészült anyagok minél színesebbek legyenek, és az érdeklődők, látogatók is kedvet, és új inspirációkat kapjanak akár egy napkollektoros aszaló vagy otthoni kerti komposztkazán elkészítéséhez. A projekt eredményeinek minél szélesebb körben való megismertetésére különösen nagy hangsúlyt fektettünk, mert hiszünk abban, hogy az elmúlt hónapok során egy jó ügyet képviselhettünk és hozzájárultunk egy egészségesebb, élhető környezet – egy szebb jövő – létrehozásához!

Szeptemberre befejeződtek a megújuló energiát hasznosító szerkezetek körüli munkálatok. A tervezett rendszerek elkészítése megtörtént. Az eltelt hónapok alatt nagyon sok tapasztalatot sikerült szereznünk a megújuló energiákat és azok felhasználását illetően. Nagyon büszkék vagyunk az elkészült szerkezetekre. Megbizonyosodhattunk arról, hogy a megépített rendszerek hibátlanul működnek, és a számítások alapján nem elhanyagolható mennyiségű energiát takaríthatunk meg a beiktatásukkal. Bátran kijelenthetjük tehát, hogy megéri a fáradozást és a csekély mennyiségű anyagi ráfordítást, hiszen mind az anyagiak, mind a ráfordított idő nagyon hamar megtérül. Ha valóban környezettudatos módon szemlélődünk, akkor mindenképpen érdemes belevágni például az általunk is bemutatott rendszerek elkészítésébe, hiszen ha belegondolunk, rengeteg előnnyel járnak. Akár ha azt nézzük, hogy a háztartásban keletkező szemét mennyiségét csökkentjük le, akár az anyagiak alakulása az első szempont. Ezek a megoldások valóban nagy segítséget jelenthetnek az átlagos háztartásokban, az elkészítésük viszonylag egyszerű és olcsó, mégis nagy a hatékonyságuk.

A szeptember tehát az alábbi tevékenységekből állt: az elkészült rendszerek, illetve a kezdeményezés során folyó munkánk és az elsajátított kompetenciák bemutatása. Ezt egy kiadvány segítségével valósítottuk meg. A kiadvány egyes fejezeteit szétosztottuk egymás között, hogy mindenki hozzájárulhasson az elkészült anyaghoz, és így valóban közös munka születhessen. A kiadványunkban néhány – viszonylag olcsón és egyszerűen elkészíthető – megújuló energiát hasznosító szerkezet bemutatását és elkészítési módját írjuk le képekkel illusztrálva, és praktikus tanácsokat, tippeket adunk a felhasználásukhoz. A kiadvány mind nyomtatott, mind elektronikus formában elérhető. A kiadványon kívül egy prezentáció anyagot is összeállítottunk, amelyben szintén nagyon szemléletesen és interaktívan promotálhatjuk a kezdeményezés eredményeit, és felhívhatjuk a figyelmet a fenntarthatósági szemlélet követésére.

Október-november folyamán a projekt társadalmasítása történt meg. Mindannyian nagyon élveztük és tevékenyen részt vállaltunk a blogírásban. Egy Facebook-oldal is létrehozásra került, ahol szintén minden tapasztalatot és ismeretet megosztottunk – képekkel, hasznos weboldalakkal, linkekkel, általunk írt rövid cikkekkel, – hogy az érdeklődők megismerkedjenek a kezdeményezésben folyt munkánkkal és az elért eredményeinkkel.

A projekt eredményeit workshopok alkalmával szélesebb körben is sikerült terjeszteni, amelyek alkalmával nagy érdeklődést tanúsítottak elért eredményeink iránt. A workshopok szervezésében segítséget kértünk a Kárpátikum Közhasznú Alapítványtól, aki a különböző lebonyolítási munkálatok megvalósításában is segítségünkre volt. Erre azért volt szükség, mert ilyen irányú tapasztalataink még nem voltak, így önállóan nem tudtuk volna elvégezni ezeket a workshopokat. Ez szintén nagy örömmel töltött el bennünket és a továbbiakban is törekszünk arra, hogy minél többekkel megismertessük az általunk képviselt környezettudatos eszméket. Mindenkit buzdítunk arra, hogy bátran vágjanak bele egy-egy megújuló energiát hasznosító szerkezet megépítésébe, vagy csak sajátítsák el azt a környezettudatos szemléletmódot, amellyel mindannyian nagyban hozzájárulhatunk bolygónk megóvásához és biztosíthatjuk a jövő generációinak az egészségesebb, szebb jövőt!

A komposztkazánunk elkészítésére két napot szántunk. Első nap a feladatunk egy 2 m3-es gödör kiásása volt, melyhez egy csőrendszert igazítottunk, amit pedig egy zöldségek-gyümölcsök termesztésére alkalmas polikarbonát sátorba vezettünk. A második napon pedig a fatörek gyűjtésével és beáztatásával elkezdődhetett az erjedés folyamatának beindítása. Mivel ez egy időigényes folyamat, és a polikarbonát sátor fűtésére a nyári-kora őszi hónapokban nem is volt szükség, ezért a projekt ideje alatt nem is került kipróbálásra a komposztkazánunk. Az erjesztett törek december második felében kerül majd az általunk kiásott gödörbe, és megindulhat a sátor fűtése. Az eredményekről, tapasztalatokról a későbbiekben beszámolunk a blogban.

Készítették:

Rump Balázs
Barabás Janka
Csomós Patrik
Váradi Gyöngyi
Léhi Ádám
Bicskó Ramóna
Szarvas Attila
Báthory Judit Eszter
Budai Lívia
Krámos Dániel